I min fortsättningsserie om WordPress och SEO hos Binero går vi den här gången in på mer relaterade SEO-plugins som du bör installera och använda. Men det räcker inte oftast med att lägga till ett SEO-plugin för att det ska bli bra – de måste konfigureras på rätt sätt dessutom.
Just eftersom WordPress styrka ligger i just plugins så tänkte jag därför gå igenom några av dessa lite mer i detalj för hur du bör använda dem och varför de bör användas.
Tidigare i serien: 1) SEO från början, 2) Tekniska tips, 3) Gratisverktyg 1, 4) Gratisverktyg 2, 5) Skriva för Google, 6) Länkbete, 7) WordPress 1
WP SEO-guide del 2: XML Sitemaps & HeadSpace2
1. Google XML Sitemaps
Det är en gåta varför pluginet Google XML Sitemaps inte lagts till som standard i WordPress, men det är någonting jag verkligen rekommenderar.
Kortfattat gör pluginet att du får en sitemap.xml-fil med alla dina blogginlägg och sidor som sedan kan skickas till exempelvis Google Webmaster Tools.
Fördelen med detta är att du på det sättet kan vi sidor snabbare indexerade och även informera sökmotorer när en förändring av en sida skett.
Google XML Sitemap Generator är väldigt lätt att installera – bara att lägga till, men det finns ett par saker som du bör göra först:
- Ladda upp en tom sitemap.xml-fil i hemkatalogen för din sajt/blogg
- Gör filen skrivbar
- Klicka på rebuild sitemap via pluginet
2. HeadSpace2 (eller All In One SEO)
HeadSpace2 är nog tillsammans med Google XML Sitemap Generator det viktigaste tillägget du kan ha till WordPress. Det finns många som hävdar att man bör använda All In One SEO – och ja, det är ett bra plugin, men jag personligen föredrar HeadSpace2 då du kan ställa in väldigt mycket här.
2.1 Allmänna inställningar i HeadSpace2
Efter att du i sedvanlig ordning installerat HeadSpace2 finns det några små enkla inställningar du bör göra.
För det första kanske du vill importera data från ett annat plugin som t ex. All In One SEO. Det här fungera supersmidigt och gör att din älskade SEO-data inte försvinner även om du byter plugin.
För det andra är det bra att ställa in Page Modules i HeadSpace2. Genom att dra med musen bestämmer du vad för speciell funktioner som du vill kunna styra över på varje sida/blogginlägg
På min blogg har jag följande inställningar – och jag rekommenderar dessa om du vill kunna optimera det mesta i detalj.
2.2 Titlar i HeadSpace2
Titlar är det absolut viktigaste när det gäller SEO och det här är någonting du bör ställa in med HeadSpace2.
Det första du bör göra är att ändra din nuvarande titel-tagg i ditt tema som i 99% av fallen ligger i header.php. Ändra det till följande:
<?php wp_title(”);?>
Därefter kan du ställa in det för varje sidtyp och för varje enskild sida. Exempelvis har jag följande inställningar för Posts och Pages på HeadSpace2 för min blogg:
Det fina är även att du nu kan specialanpassa titlarna för varje inlägg och sida du skriver:
2.3 Descriptions i HeadSpace2
Beskrivningar är alltid viktigt med SEO och det här kan du givetvis ställa in med HeadSpace2. Eftersom det här är din säljande text gentemot de som söker på en sökmotor rekommenderar jag att inte försöka automatgenerera detta.
Det är mycket bättre att du ställer in detta separat för varje bloggpost. Det du däremot kan göra i HeadSpace2 är att ställa in beskrivningen för startsidan, som jag exempelvis gjort på min blogg:
2.4 Optimering av din More-text
Ibland vill du kanske att inte hela ditt blogginlägg ska synas på startsidan, utan snarare bara det första stycket från blogginlägget för att sedan personer ska klicka sig vidare.
I de här fallen finns det en tagg i WordPress som heter More. Via den här för du då sedan ut en länk för personer som de får klicka vidare för att läsa hela inlägget.
Men hur optimalt är en standardtext på en sådan länk som heter exempelvis “Läs resten av inlägget”?
Inte alltid superoptimalt och det här kan du enkelt fixa i HeadSpace2 genom att optimera More-taggen för varje inlägg så även sökmotorer gillar dina ankartexter.
2.5 Nofollow och/eller noindex?
Via HeadSpace2 kan du direkt styra vilka sidor du anser inte bör vara indexerade av Google eller för den delen sidor du inte vill att de ska följa länkarna på.
Till exempel kanske inte just tag/etikett-sidorna är någonting som Google bör indexera? Jag vet att vissa tycker det här är viktigt men min erfarenhet är snarare att det blir väldigt många sidor med bara en post och därför bör de sättas som noindex.
Noindex innebär som sagt att sidorna inte blir indexerade, men för att förtydliga: Google kommer fortfarande spindla runt och följa alla länkar.
För att styra detta går du in i HeadSpace2 och under Tag Archices kan du nu (efter att ha gjort rätt inställningar i Page Modules) ställa in ifall de här typerna av sidor inte ska indexeras.
Det finns en rad förändringar till du kan göra i HeadSpace2 som du ser via bilden ovan när det gäller länkar och avancerade inställningar.
Det här var genomgången av två väldigt viktiga SEO-plugins. Nästa vecka går vi igenom de andra SEO-plugins som hjälper dig i din resa mot toppen av sökresultatet!